Intronizacija Bratovštine hrvatskih vinskih vitezova, u sklopu Jelenine 2013.

16.04.2014
Jelenina

U organizaciji Bratovštine hrvatskih vinskih vitezova te domaćinstvo Udruge „Belica“, Grada Kastva i Turističke zajednice grada Kastva, dana 25. svibnja 2013. u Kastvu je održana svečanost primanja (akreditacije) uglednih gospodarstvenika, vinogradara, vinara, poduzetnika te osoba iz javnog i crkvenog života u viteške pripravnike, te promaknuća (intronizacije) u stupanj viteških sudaca Bratovštine hrvatskih vinskih vitezova, Europskog vinskog viteškog reda - Konzulat Hrvatska. Primanju i ustoličenju te promaknuću članova nazočili su predstavnici Europskog vinskog viteškog reda (konzul Alexander Unger, vitez Herbert Hahofer te delegat Senata za Hrvatsku Mate Klikovits).

Svečanost je započela okupljanjem više od stotinu članova Bratovštine Hrvatskih vinskih vitezova u živopisnim odorama i visoke delegacije iz Austrije te njihovih gostiju iz Hrvatske ispod Gradske lože, koji su potom, formiranjem svečane povorke uz pratnju sopila, prošli ulicama grada Kastva do Crkve sv. Jelene Križarice gdje je održano misno slavlje. Po završetku svečane mise, najavom fanfara, započeo je svečani čin intronizacije. Tom prigodom obavljena je ceremonija primanja 17 novih članova bratovštine u pripravnike – hospes uz polaganje svečane obveze Europskom vinskom viteškom redu, te promaknuća 5 članova Bratovštine u viši rang viteškog suca - ludex. Nakon toga u Župnom je dvoru utemeljen Viteški stol za Primorsko-goransku i Istarsku županiju. To je ustrojstveni oblik djelovanja Bratovštine na regionalnoj razini koji će objedinjavati djelovanje članova s područja svojeg djelokruga. Za legata stola imenovan je ing. Milorad Zoričić – vitez, a za zamjenika ing. Anton Fućak – vinski sudac.

POVIJEST

Odlukom Senata Europskog vinskog viteškog reda 2002. g. utemeljen je Hrvatski viteški konzulat 3. studenog 2002. godine u svetištu Sv. Mati Slobode u Zagrebu. Bratovština Hrvatskih vinskih vitezova okuplja dvjestotinjak štovatelja vina, među kojima su uz poznate vinare i vinogradare, enologe i brojne javne ličnosti. Vitezovi se zauzimaju za promicanje vinske kulture, znanstveni, istraživački i stručni rad u vinarstvu i vinogradarstvu te kulturu pijenja vina, ali i za temeljne kršćanske vrednote.
Europski vinski viteški red obnovljen je 1984. g. u Željeznom (Eisenstadt), u vinogradarskoj pokrajini Gradišće (Burgenland) u Austriji, a sve u slavu vinu i slavu Bogu i počiva na tradiciji viteškog reda Sv. Jurja iz 1468. g. Europski vinski viteški red okuplja nekoliko desetaka tisuća štovatelja vina diljem Europe, koji se zalažu za vinsku kulturu. Ciljevi su mu unapređenje i širenje spoznaje i kulture o vinu i proizvodnji vina te povezivanje među narodima na kulturnoj osnovi. Širenje ljubavi i činjenje dobra bitno je poslanje svih vinskih vitezova. Osnovno načelo vinskog viteštva glasi: "Tek kad svladaš zavist i počinješ se zalagati za druge, biti ćeš istinski viteški čovjek".
Visokim vitezom može postati svaki čovjek, a postoje četiri kategorije: pripravnik, savjetnik, sudac i vitez, a u obzir dolaze i dame za koje postoje kategorije viteška dama i velika dama. Cjelovito načelo viteštva glasi „In honorem Dei et in honorem vini“ (U slavu Boga i u slavu vina). Formiranjem Viteškog stola u Kastvu postignut je značajan napredak u suradnji sa Konzulatom u Željeznom (Eisenstadtu), kao i veće aktivnosti sa Prokonzulatom u Zagrebu. Ovu privilegiju vrijedi njegovati, i u punom smislu dati svoj doprinos razvoju Bratovštine hrvatskih vinskih vitezova – Zagreb.

U status VITEZA pripravnika (hospes) promaknuti su:

1. dipl.ing. Ivica Lukanović, Gradonačelnik grada Kastva
2. vlč. dr. Franjo Jurčević, Župnik crkve sv. Jelene u Kastvu
3. Borjan Brnčić, direktor Tre-Invest d.o.o. Kastav
4. Berislav Srdoč, vinar i član udruge Belica
5. Jaroslav Tresnak, češki poduzetnik
6. Božidar Strika, direktor i vlasnik Agrorijeke d.o.o.
7. Robert Mavar, poduzetnik
8. Tomislav Pavlešić, enolog
9. Rino Prelac, vinar iz Istre
10. Željko Šoštarić, predsjednik udruge Ružica Vinodola
11. Miljenko Manestar, pržiona kave „Milman“, Crikvenica
12. Damir Rukavina, vinar i poduzetnik, gradonačelnik grada Crikvenice
13. Mladen Gržetić, ugostitelj – sommelier
14. Nikola Malbaša, vlasnik Vrtnog centra Viškovo
15. dipl. ing. agr. Ivica Dobrinčić, vinar iz Vrbnika
16. Franjo Toljanić, vinarija PZ „Gospoja“
17. mag. Ivan Juranić, vinar i ugostitelj iz Vrbnika.

U status SUCA vinskog viteštva (ludens) promaknuti su:

1. Marko Miklaušić, vinar iz Popovače
2. ing. Anton Fućak, dopredsjednik GK Žup. Komore Rijeka
3. dipl. ing. Ivan Katunar, vinar i predsjednik udruge Žlahtina iz Vrbnika
4. Ivica Nemec, vinar iz Kastva
5. Miroslav Palinkaš, Vinarija Pavlomir