Kalendar događanja

Uskrsna čestitka Gradonačelnika Grada Kastva

23.04.2014


Dana 20. travnja 2014. slavimo najveći kršćanski blagdan, dan Kristova uskrsnuća, pobjede i spasenja – USKRS!  

 

 

Ovu priliku koristim da svim vjernicima našega grada poželim dobro zdravlje i sreće. Neka nam ljudske vrednote poput ljubavi, zajedništva i radišnosti ispune svakodnevicu i život u ovoj lijepoj zemlji učine boljim za sve naše sugrađane.

Svim ljudima dobre volje izražavam najljepše želje povodom blagdana USKRSA.

  SRETAN I BLAGOSLOVLJEN USKRS!

Gradonačelnik : 

Ivica Lukanović, dipl.ing.građ.

 

Prilog: 
Novosti
Kalendar događanja
Zanimljivosti

Svibanj

15.04.2014
JELENINA -
Jelenina je blagdan zaštitnice Kastva sv. Jelene. Uz vjersko slavlje kojim se obilježava taj dan, u prijašnja se vremena toga dana održavao i velik sajam, koji je uz Belu nedeju bio jedan od četiri kastavska godišnja sajma. Danas je taj dan popraćen izložbenim i kulturno-zabavnim sadržajima.
Kalendar događanja

Travanj

15.04.2014
OCJENJIVAČKI SUSRET VINARA KASTAVŠTINE - nastao je iz potrebe da se očuva stoljetna vinogradarska i vinarska tradicija ovoga kraja. Kastavština je poznata po belici, bijelomu vinu koje se proizvodi od grožđa dozreloga na trsju kastavskoga krša. Da bi se očuvala ova autohtona vrsta, 2006. je godine osnovana Udruga ljubitelja vina Belica. Vina kastavskih vinara kušaju i ocjenjuju predstavnici Hrvatskoga sommelier kluba, a na Mali se Uskrs svečano proglašavaju najbolja vina i najuspješniji vinari.
Kalendar događanja

Siječanj, veljača, ožujak

15.04.2014

Najvažnije godišnje priredbe


PUST - vrijeme od blagdana sv. Antona (Antonje) do Pepelnice (Čiste srede) vrijeme je maškara. U čitavoj je Kastavštini, a i na gotovo cijelome sjevernojadranskom prostoru, sačuvana tradicija zvončara. Korijeni ovoga običaja sežu još u pretkršćansko doba, kada su bukom zvona i zastrašujućim maskama s rogovima ljudi obilazili naselja tjerajući zimu, zle duhove i zazivajući proljeće.

[Galerija slika - PUST]

U Kastvu poklade (pust,

Kalendar događanja